torsdag 5. januar 2017

Merkedager: Helligetrekongersaften

Helligetrekongersaften, dagen før helligetrekongersdag. 5. januar er tolvte juledag, en dag til minne om hvordan de Hellige tre konger besøkte Jesusbarnet. I Spania og enkelte andre katolske land, feires i dag julaften, hvor man setter ut mat til de tre kongene og gir hverandre gaver (barna setter frem nypussede sko, slik barna gjør i Nederland 6. desember). Dagen markerer også overgangen fra jul til karnevalstid, i den katolske kirke. Opprinnelig feiret man Jesus fødsel i dag, men i år 336 flyttet man dagen til 25. desember (men lenge fortsatte dagen som festdag). Fram til festdagsreduksjonen i 1770, var dagen en offentlig festdag her i Norge.
«Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den tiden Herodes var konge, kom noen vismenn fra Østen til Jerusalem og spurte: «Hvor er jødenes konge som nå er født? Vi har sett hans stjerne gå opp, og vi er kommet for å hylle ham.»
Matteus 2, vers 1-2


I dag tenner mange juletreet for siste gang. Det er tradisjonen her hos oss også, selv meste av julepynten nok ryker ut i helgen av praktiske årsaker. I gamle dager var som nevnt dagen i dag julekvelden. Man gikk på besøk til hverandre, spiste julemat og feiret Jesus fødsel. På denne dagen skulle man holde seg unna rokk og vev, uvisst hvorfor. Det var ikke uvanlig å støpe et trearmet stearinlys, som representerer de hellige tre konger, og som skulle brukes i morgen. Noen steder drakk man tolvterus. Endel kaller også tolvte juledag for akkurat det, tolvterus, og derfor drakk man altså tolvterus. Kan det henge igjen fra den gang vikingen drakk jól? For det var nemlig mange som drakk mjød. Men det har jeg ikke funnet noen dokumentasjon på.

På primstaven er dagen merket med tre kroner eller et kors.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...